Το γιογκικό τραγούδι

 

Το κίρταν δεν είναι απλό τραγούδι, xαρακτηρίζεται από την απλότητα της μελωδίας αλλά και του στίχου.  Η μελωδία στηρίζεται σε μινιμαλιστικά μοτίβα και επαναλαμβανόμενους μουσικούς δρόμους.  Ο στίχος αποτελείται από μάντρα.
Τα μάντρα είναι συνδυασμός φθόγγων με ρίζα Σανσκριτική.  Αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά μεγάλων δασκάλων που πριν από χιλιάδες χρόνια, ξεπερνώντας τους περιορισμούς του νου και των αισθήσεων, έφτασαν στην αυτοπραγμάτωση.  Η απαγγελία των μάντρα οδηγεί σε ένα συνδυασμό ηχητικών δονήσεων που χαλαρώνει το σώμα και το νου, απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανώτερες ψυχικές και νοητικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στον καθένα μας σε λανθάνουσα κατάσταση.  Τα μάντρα ασκούν την ίδια επίδραση μέσα μας, είτε γνωρίζουμε τη λεκτική ερμηνεία τους είτε όχι. Ο Παραμαχάμσα Σατυανάντα στο βιβλίο του ‘Teachings of Swami Satyananda Saraswati, vol II’ γράφει:

” Το κίρταν είναι μία σημαντική πλευρά της γιόγκα. Όπως το τσάϊ είναι άνοστο χωρίς τη ζάχαρη και το σπαγγέτι δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς τη σάλτσα, η γιόγκα δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς το κίρταν. Το κίρταν δεν είναι θρησκευτικός ψαλμός και δεν είναι το να επαναλαμβάνει κανείς πολλές φορές τις ίδιες λέξεις. Είναι μέρος της νάντα γιόγκα, της γιόγκα του ήχου, όπου παράγει κανείς ηχητικά κύματα και τα ακολουθεί με την επίγνωση. Με το τραγούδι του κίρταν μπορεί κανείς να αποσυρθεί από το σώμα και το εξωτερικό περιβάλλον. Όταν τραγουδάει κανείς κίρταν, ταξιδεύει με τον πύραυλο των συναισθημάτων, και έτσι δεν έρχεται αντιμέτωπος με το νου.’