Βασιλική Αναγνώστου (Swami Vedavyasananda)

 

Το 1983 αποφοίτησε από το τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Εργάστηκε ως αρχιτέκτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα άρχισε την άσκησή της στη γιόγκα.

Η πνευματική της σχέση στην παράδοση της Σατυανάντα Γιόγκα αρχίζει από το 1982, όταν μυήθηκε στη γιόγκα από τη δασκάλα της Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι. Από το 1984 συνδέεται πνευματικά με τον Παραμαχάμσα Σατυανάντα. Είναι εισηγήτρια της Γιόγκα εκπαιδευμένη στο σύστημα Σατυανάντα από το 1985. Από το 1991 ως το 2005 έζησε ως σαννυάσιν στο Σατυανάντασραμ κοντά στη δασκάλα της Σουάμι Σιβαμούρτι. Στο άσραμ εργάστηκε, κυρίως, στον τομέα των προγραμμάτων εκπαίδευσης στη γιόγκα και εκπαίδευσης και αξιολόγησης δασκάλων και έλαβε θέσεις ευθύνης, υπηρετώντας την πνευματική της παράδοση. Έλαβε μύηση στην πούρνα σαννυάσα από τον Παραμαχάμσα Νιραντζανανάντα το 1994. Ταξίδεψε στην Ελλάδα, την Ινδία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, παρακολουθώντας και πραγματοποιώντας προγράμματα και σεμινάρια γιόγκα.

Υπήρξε πρόεδρος του Σατυανάντασραμ από το 1998 ως το 2005 και σήμερα είναι επίτιμο μέλος του. Από το Νοέμβριο του 2015 είναι μέλος του Yoga Vidya Council.

Tο 2000 οργάνωσε και διήθυνε πειραματικό πρόγραμμα εφαρμογής της γιόγκα στον τομέα της υποστήριξης ατόμων με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες, για το οποίο εργάστηκε ως το 2004. Συνέχισε την εκπαίδευσή της στον τομέα των εξαρτήσεων και τo 2006 απέκτησε δίπλωμα συμβουλευτικής στις εξαρτήσεις από το κέντρο Clouds /University of Bath, UK. Σήμερα ολοκληρώνει την εκπαίδευσή της στη Βιωματική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία στο Ελληνικό Κέντρο Focusing. Από το 2007 δημιούργησε και διευθύνει το κέντρο γιόγκα και διαλογισμού YOGAPRAXIS, στο Παλαιό Φάληρο.